Blog en tips


 

Vrije radicalen en antioxidanten, wat doet het?

WAT ZIJN ANTIOXIDANTEN?

Je ziet het tegenwoordig overal op verpakkingen staan: “Rijk aan antioxidanten”. We kopen massaal voeding- en verzorgingsproducten omdat we denken dat antioxidanten goed zijn voor je lichaam. Het is mij opgevallen dat niet iedereen weet waarom antioxidanten zo goed zijn en wat ze precies met je lichaam doen.

In deze blog leg ik het je uit.

VRIJE RADICALEN EN HUIDPROBLEMEN

Zowel vrije radicalen als antioxidanten komen voor in ons lichaam. Vrije radicalen zijn gevaarlijke stoffen (atomen/moleculen) die opzoek zijn naar een stof die zij missen (elektron). Om aan deze stoffen (elektronen) te komen vallen ze gezonde cellen aan. Op deze manier kunnen ziektes ontstaan. Ook huidveroudering, eczeem, pigmentverstoring en acne kunnen ontstaan door de vrije radicalen.

Vrije radicalen worden veroorzaakt door onder ander stress, uitlaatgassen, UV stralen en slechte voeding.

Wat hebben we nodig om die cellen te beschermen? 

ANTIOXIDANTEN EN DE HUID

Antioxidanten zorgen voor een beschermlaag om de cel. Deze beschermlaag houdt de vrije radicalen tegen. In groente en fruit zitten veel antioxidanten. Bij de één meer als bij de ander. Dat is ook de reden waarom groente en fruit zo gezond zijn.  Om je huid nog meer te beschermen, kun je gebruik maken van producten die antioxidant bevatten. Bijvoorbeeld het vitamine C serum van Alpha H

DE TEST

Hieronder zie je een voorbeeld van een appel. Je weet als je een appel door de helft snijd dat deze na een tijdje bruin wordt. Ik heb het deel links ingesmeerd met citroen. In citroen zitten veel antioxidanten. Je ziet dat het deel wat ingesmeerd is minder snel bruin wordt.

De staat van de appel na 1uur

Het is dus belangrijk om naast gezonde voeding ook je huid goed te verzorgen en gebruik te maken van de juiste producten die je huid beschermen tegen die vervelende vrije radicalen.  

Wil je welke producten goed zijn voor jouw huid? Neem dan contact met mij op voor gratis advies.


Zuivel is het wel of niet goed voor de huid?

IS ZUIVEL GOED VOOR JE HUID?

Inmiddels is het achterhaald dat zuivel gezond is. Zuivel, bijvoorbeeld koemelk, is bedoeld om een kalf groot te brengen. Er zit veel melkvet, melksuiker, maar ook het groeihormoon in. Denk aan hormonen zoals oestrogenen, progesteron en testosteron. Uit onderzoek is gebleken dat testosteron acne veroorzaakt. Verder kunnen de andere hormonen ervoor zorgen dat de huid meer talg aanmaakt. Dit verstopt de poriën, waardoor je weer huidontstekingen krijgt. Daarnaast hebben veel mensen last van een lactose allergie of intolerantie. Dit ontstaat in de darmwand. Die allergische reactie kan weer acne, eczeem of een rode schilferige huid veroorzaken.  

IS SOJA EEN GOEDE VERVANGER?

Wil je een mooie stralende huid? Denk je er aan de zuivel te minderen of zelfs te laten staan? Vervang de zuivel dan niet door soja producten. Soja bevat namelijk veel vrouwelijke hormonen. Hierdoor kun je last krijgen van hormoonschommelingen. De huid gaat meer talg aanmaken en dus krijg je dezelfde problemen als bij zuivel.  

WAT KAN IK BETER NEMEN?

Hieronder heb ik enkele voorbeelden voor je opgeschreven als vervanger van zuivel en soja.

– Havermelk

– Kokosmelk

– Amandelmelk.

Je hebt van kokos ook een heerlijke ”yoghurt” variant.

En mocht je echt een kaas liefhebber zijn. Neem dan geitenkaas. Geitenkaas bevat veel minder reststoffen dan kaas van koemelk. Door minder reststoffen wordt het systeem in je lichaam minder belast.

DOE DE ZELFTEST

Wil je testen of jouw acne, eczeem of je rode schilferige huid door zuivel wordt veroorzaakt? Stop dan 2 tot 3maanden met het eten en drinken van zuivelproducten. Hoe ziet je huid er dan uit?

Daarnaast is het belangrijk om de huid goed te blijven verzorgen met de juiste producten. 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven